EU insats gör det enklare att avsluta Amazon Prime

Nyhet: Publicerad 11 juli 2022

Företaget Amazon kommer efter dialog med EU-kommissionen och europeiska konsumentskyddsnätverket Consumer Protection Cooperation, CPC, vidta åtgärder som gör det enklare för konsumenter att avsluta prenumerationer på tjänsten Amazon Prime.

Amazon Prime är en streamingtjänst som erbjuder film och TV-serier. Tidigare har konsumenter som velat avsluta sin prenumeration av tjänsten behövt gå igenom flera webbsidor med distraherande information och otydliga knappval för att avsluta prenumerationen. Nu kommer Amazon att göra det möjligt för konsumenter att avsluta prenumerationen i två steg utan förvirrande varningar. 

Amazon har åtagit sig att genomföra dessa förändringar på alla sina webbplatser inom EU som ett led i att göra det enklare för konsumenter att avsluta sina prenumerationer. EU-kommissionen och det nätverk som Konsumentverket är en del av, CPC-nätverket, kommer att fortsätta att följa genomförandet av företagets åtaganden. 

Justitiekommissionär, Didier Reynders säger i ett uttalande: "Att välja en online-prenumeration kan vara mycket praktiskt för konsumenterna eftersom det ofta är en mycket enkel process, men den omvända åtgärden att avsluta prenumerationen borde vara lika enkel. Konsumenterna måste kunna utöva sina rättigheter utan påtryckningar från plattformarna. En sak är klar: manipulativ design eller "dark patterns" måste förbjudas. Jag välkomnar Amazons åtagande att förenkla sina metoder så att konsumenterna kan avsluta prenumerationen fritt och enkelt."

Läs mer i EU-kommissionens pressmeddelande.

Källa: ECC Sverige

Till alla nyheter